Textielkunstenares   -   Fabric Artist  
Marja de Vries

Hoewel ik van jongs af aan altijd met veel plezier heb getekend heb ik nooit een opleiding aan een kunstacademie gevolgd. Tijdens mijn studie Biologie (in 1977 kandidaats behaald aan de RU Utrecht en in 1980 MO-biologie behaald aan de RU Groningen) en in de periode daarna maakte ik voor diverse tijdschriften en boeken illustraties.

De cursussen die ik van 1990 tot 1992 volgde bij het CICO (Centrum voor IntuÎtieve en Creatieve Ontwikkeling) te Utrecht brachten mij dichter bij de essentie van mijn sterke band met de natuur en leidden tot een verdere ontwikkeling van mijn intuïtieve communicatie met de natuur. De beelden die zich aan me voordeden in dromen en meditaties vroegen om naarbuiten gebracht te worden en vorm te krijgen in de wereld van de materie.

De vision quests in 1993 en 1994 onder leiding van Brooke Medicine Eagle (Montana, USA) hielpen me om de diverse aspekten in mijn leven (vrouw zijn, natuur en spiritualiteit) te integreren en tot expressie te brengen in mijn kunst in de vorm van wandkleden.

"Schilderen" met stof

Terwijl ik in de loop der tijden met verschillende materialen en technieken heb gewerkt, ben ik in 1993 met textiel gaan werken. Nadat ik me met behulp van wat boeken enige basistechnieken heb eigen gemaakt, heb ik een eigen vrije vorm van patchwork ontwikkeld, o.a.gebaseerd op "foundation-paper-piecing", soms gecombineerd met (omgekeerde) applicatie zodat ik als het ware kan "schilderen" met stof. Ik gebruikte hierbij zowel effen als bedrukte katoenen lapjes. Het relief dat ontstaat door het gebruik van (machinaal) doorstikken voegt daar nog extra accenten aan toe, zodat het geheel nog sterker energie uitstraalt.

Zodra deze manier van werken vorm kreeg ontving ik ook al in 1994 mijn eerste opdrachten. Vanaf dat moment kreeg ik opdrachten zowel uit Nederland als uit het buitenland (USA, Canada, Duitsland). De vaardigheden die ik heb ontwikkeld wat betreft het zien van beelden tijdens meditaties en met behulp van reading technieken, maakten mijn speciale manier van werken in opdracht mogelijk gebaseerd op de beelden die ik "zie".
Verder ontwikkeling

Mijn werk heeft zich volop ontwikkeld, zowel wat mijn techniek betreft als ook wat betreft de inhoud, o.a. als logisch gevolg van mijn persoonlijke ontwikkeling. Van 1994 tot 1996 volgde ik een Dromenopleiding, waardoor de taal van beelden en symbolen steeds toegankelijker voor me werd. Als resultaat van de diverse cursussen "Awareness" en "Philosophy" die ik in de periode van 1995 tot 1997 volgde bij Tom Brown, Jr. (New Jersey, USA) nam mijn vermogen tot het zien van energie in de vorm van beelden steeds meer toe. Bovendien hielpen deze cursussen me om steeds verder de werelden van de niet-fysieke realiteit binnen te gaan. Een indrukwekkende 10 daagse inwijding in Peru o.l.v. Juan Nunez del Prado [link verwijderen] in 2000 nam mij verder mee op dit pad.

In 2000 en 2001 volgde ik de cursus "Awakening your Lightbody" bij John Kalse (Twello) en in 2001 de workshop "Flower of Life" volgens Drunvalo Melchizedek. Beide helpen me verder op mijn pad om de prachtige beelden van de niet-fysieke wereld steeds helderder waar te nemen.
Publicaties

Behalve de 9 kaarten die inmiddels zijn uitgegeven door Aurora Productions, Noord Scharwoude, is er diverse keren werk van mij gepubliceerd in de agenda "We'Moon: Gaia Rhythms for Womyn", Mother Tongue Ink (Oregon, USA), nl. in We'Moon '95, We'Moon '98, We'Moon '99, We'Moon '00 en We'Moon '01. In 2001 werd ik geselecteerd als een van de 13 kunstenaars/auteurs voor de We'Moon award. Verder verscheen er werk van mij in het tijdschrift "Textiel Plus" (sept. 2000) en een portret-artikel in het tijdschrift "Quiltnieuws" (sept. 2001). In november 2001 zond RTV-Oost een kunstenaarsportret van mij uit.

Naast mijn werk als textielkunstenares heb ik sinds 1996 dromencursussen gegeven (hoe kunnen we de boodschappen in onze dromen leren begrijpen) en heb ik ook diverse keren cursussen en workshops intuïtieve communicatie met de natuur gegeven.